The Great Train Robbery (1903)

sâmbătă, 23 aprilie 2011 Publicat de Silviu
Jefuirea Trenului Rapid


SUA (Edison) 12 min, mut, alb-negru (colorat manual)
Regizor: Edwin S. Porter
Scenariu: Scott Marble, Edwin S. Porter
Imagine: Edwin S. Porter, Blair Smith
Distributie: A.C. Abadie, Gilbert M. "Bronco Billy" Anderson, George Barnes, Walter Cameron, Frank Hanaway, Morgan Jones, Tom London, Marie Murray, Mary Snow


Jefuirea trenului rapid este considerat de majoritatea istoricilor ca primul western, initiatorul unui gen care, in doar cativa ani, avea sa devina cel mai popular din cinematografia americana. Realizat de compania Edison in noiembrie 1903, jefuirea trenului rapid a fost reprezentat filmul cu cel mai mare succes comercial al perioadei pre-Graffith, lansand ulterior valul unei intregi serii de imitatii.

Ceea ce este exceptional in filmul lui Edwin S. Porter, avand in vedere momentul realizarii sale, este gradul sofisticarii narative. Filmul contine peste zece scene diferite, fiecare contribuind la derularea pe mai departe a povestii. In scena initiala, doi banditi mascati silesc un telegrafist sa trimita un mesaj fals pentru a obliga trenul sa faca o oprire neasteptata. In cea de a doua, banditii urca in tren. Patrund in vagonul postal si, in urma unei lupte deschid seiful. In urmatoarea ii ataca pe mecanic si fochist, aruncandu-l pe unul din ei din tren. Apoi, opresc trenul si retin pasagerii. Unul reuseste sa fuga, dar este impuscat. Ulterior, hotii scapa suindu-se in locomotiva, iar in urmatoarea scena , ii vedem incalecand pe cai si parasind locul faptei. Intre timp, telegrafistul trimite un mesaj solicitand ajutor. Intr-un saloon, un strain este obligat sa danseze sub amenintarea pistolului, dar, in momentul in care soseste mesajul, toate lumea pune mana pe pusti si pleaca. Hotii sunt urmatiti de garda civila. Are loc un schimb de focuri, iar banditii sunt omorati.

Mai exista o secventa, ce mai cunoscuta, in care unul dintre hoti trage un foc direct spre obiectiv. Se pare ca scena era plasata uneori la inceputul filmului, alteori la final. Oricum, ea ii dadea spectatorului impresia ca se afla exact in bataia pustii.

In sprijinul pretentiei de a fi considerat un western autentic nu se poate invoca nici macar autenticitatea locatieim caci Jefuirea trenului rapid a fost filmat pe calea ferata dintre Delaware si Lackawanna, New Jersey. Dar jefuirea trenurilor a facut parte din traditia western si alte elemente emblematice - revolvere cu sase gloante, palariile de cowboy si caii - contribuie la conferirea unei aure de western acestei productii cinematografice.

1001 DE FILME DE VĂZUT ÎNTR-O VIAŢĂ
Etichete:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de zis? Spune!